Техническата комисия към БФБ (Българската федерация по баскетбол) отне правата на рефера Станимир Русев за два кръга, считано от 18.01.2016 г., съобщиха от централата.
 
Комисията, в състав Камен Тошев и Ангел Иванов, разгледа обстойно запис на двубоя от 15 кръг между Лукойл Академик и Рилски спортист. Причина за наложената санкция бе грешка на съдията в последните секундия, а обосновката на федерацията е: "съдийско решение, повлияло за крайния резултат на срещата”.
 
Припомняме, че “студентите” се поздравиха с 14-ата си победа в първенството след 91:88 като домакин на самоковци. При 90:88 в полза на домакините и оставащи 3 секунди до края при пробив на Йордан Бозов бяха отсъдени крачки, въпреки съмненията за извършено нарушение срещу него.
 
Последва бърз стратегически фаул на Франк Търнър, който изпрати Бранислав Ратковица на линията за изпълнение на наказателни удари. Гардът отбеляза първия и пропусна втория, Антъни Гуджино овладя борбата в защита, но време за следваща атака вече нямаше.

--------------------------------------------------

Освен Русев, с отнемане на правата за наряди в следващия месец, е и дежурният представител на срещата на Хасково 2012 и Нефтохимик 2010 от държавното първенство за жени - Румен Калпакчиев.
 
Като мотив за временното му отстраняване комисията посочи "действия несъвместими със задълженията и статута на дежурния представител на БФБ”.