Баскетболната националка Радослава Бъчварова бе предложена за сериозна санкция заради неявяването си на лагера на представителния ни тим за предстоящите квалификации за Евробаскет 2015. Искането дойде от селекционера на жените Георги Божков и бе одобрено от управителния съвет на федерацията вчера.

БФБаскетбол ще изиска от ФИБА Европа да накаже Бъчварова със спиране на правата й за целия следващ сезон за мачове от европейските клубни турнири. Освен това клубът, който я привлече за новия сезон у нас, ще трябва да заплати и такса от 5000 лв.

Избраничките на Божков започват от днес предварителните квалификации за европейското след 2 години. От 18 ч. в „Арена Самоков” нашите посрещат Словения, а в неделя играят с Швейцария.

„Смятам, че за краткото време, което имахме, се подготвихме добре. Най-важното е, че нямаме здравословни проблеми. Само Екатерина Димитрова имаше травма в рамото, която отшумява. Сигурен съм, че тя ще стисне зъби и ще играе, макар и с болка. Насочили сме вниманието си първо само към мача със Словения. Ще мислим после за следващия съперник”, заяви Божков.

Филип Виденов пък потвърди намеренията си да не играе за националния мъжки отбор това лято. 33-годишният баскетболист иска да си почине за новия сезон на клубно ниво, пише “Монитор”.

„Филип помоли да не е в отбора за евроквалификациите. Със сигурност мисли в перспектива, защото първенството е след две години и никой не може да му се сърди за това”, коментира селекционерът Константин Папазов.

Както е ясно, в състава на България място намери сърбинът Бранко Миркович. Договорът му с „Рилски спортист” изтече с края на сезона и той отпътува за Нова Зеландия при семейството си, но се очаква да се върне за старта на подготовката. Националите се събират на 30 юни в Самоков, а първите им контроли са като гост на Словакия на 16-17 юли.

В същото време УС на БФБ реши да намали броя на чужденките в българското първенство. Отборите ще имат право на по три чуждестранни баскетболистки в тимовия лист, които могат да бъдат на терена по едно и също време. Досега всеки клуб можеше да разполага с по 5 картотекирани и 4 на терена, както бе и в мъжкия шампионат. В силния пол статуквото се запазва и за новия сезон.