Балкан постигна 16-а победа от началото на сезона, след като надигра като домакин Академик Бултекс 99 с 86:76 (22:19, 25:21, 19:16, 23:17) в мач от 22-рия кръг на Националната баскетболна лига.

Отборът от Ботевград обаче най-вероятно ще получи служебна загуба. „Зелените“ спечелиха тази вечер, но победата може да бъде присъдена на гостите заради нарушение на правилника, информира bgbasket. Причината е едновременното участие в игра на петима чужденци, което е забранено.

Ситуацията стана 05:04 преди края на мача. След прекъсване старши треньорът на Балкан Небойша Видич направи смяна, като изкара Венцислав Петков и пусна в игра Дейвид Хоутън. На терена обаче вече бяха Дивон Уошингтън, Игор Кесар, Джордан Калахан и Брандън Фортънбъри. Играта бе спряна почти веднага, но топката вече беше влязла в игра.

Член 40.45 от Дисциплинарно-административния правилник на Националната баскетболна лига гласи: „За допускане на момент, в който на терена по време на игра няма минимум 1 състезател, който има право да играе за НО на България и не е придобил българско гражданство по натурализация (отговорността е на старши треньора) се налага служебна загуба.“

Веднага след срещата от Академик Бултекс 99 започнаха да пишат контестация с искане на Балкан да бъде наложена служебна загуба, като цитираха въпросния член от наредбата. След дълги консултации обаче те не подадоха контестация, тъй като според наредбата „Това нарушение официално се установява след мача и тогава се налага служебна загуба“.

Очаква се най-късно утре да се гледа видеозапис и от Лигата да обявят официално решението. Никой обаче не очаква то да е в полза на Балкан, тъй като и от кадрите се вижда моментът с влизането на петимата чужденци.

През 2014 г. имаше подобен случай, когато Константин Папазов пусна в игра петима чужденци за Левски в полуфинала за Купата срещу Рилски спортист, припомнят колегите от bgbasket. Тогава обаче в наредбата не бе предвидена служебна загуба и мачът бе преигран след подадена контестация от самоковския тим. Миналата година обаче наредбата бе променена и вече подобно нарушение се наказва със служебна загуба.

Победата щеше да върне Балкан на върха в класирането, но след служебната загуба, която трябва НБЛ да утвърди в понеделник, Рилски спортист ще остане лидер.

Срещата в "Арена Ботевград" беше равностойна и домакините успяха да я измъкнат чак в последните минути на редовното време. Кош на Мартин Дурчев от наказателната линия доведе резултата до 63:63 точно 9:01 минути преди края, но серия от 14:5 точки гарантира на Балкан спокойствие в заключителните минути на мача.

Най-резултатен за домакините с 19 точки бе Венцислав Петков, Игор Кесар вкара 13. За гостите от Пловдив Димитър Димитров вкара 22 точки, а Мартин Дурчев остана с 16.