Българският национален отбор по баскетбол надигра Полша на започналия вчера турнир в италианския град Флоренция. Въпреки минималната разлика в крайния резултат 68:62, българите тотално надиграха противника си и на моменти преднината им стигаше до почти 20 точки.

Решаваща за успеха на “лъвовете” се оказа агресивната игра и борбите в защита, както и двойно по-малкото грешки, които момчетата на Росен Барчовски записаха - 17 срещу 26 на Полша.

Полша е един от съперниците на България в квалификационната група за Евробаскет 2011. Най-полезен за българите бе играещият в испанското първенство Калоян Иванов. Крилото завърши с дабъл-дабъл, като вкара 10 точки с почти 100 % успеваемост и грабна 11 борби. Много добро представяне направи и Деян Иванов, който вкара решаващи кошове във финалните минути и бе топ реализатор за българския тим със 17 точки. Американският плеймейкър Ърл Калоуей игра в обичайния си ритъм, като не позволяваше на колегата си от полския отбор да организира нападението им.

Роденият в Атланта гард, който скоро ще вземе български паспорт, записа 8 завършващи паса и за пореден път показа класа в защита, като отне цели 7 топки. Филип Виденов изигра добър мач и вкара 13 т.
Старши треньорът използва почти всички състезатели, които е взел в Италия. За Полша в състава не бяха звездата от НБА - Марчин Гортат, както и Мачей Лампе. България излиза срещу Македония днес от 19 часа българско време./БЛИЦ