Българският национален отбор по баскетбол за момчета до 16 години води на Македония повече от половин мач, но в края изпусна победата и отстъпи с 54:62. Двубоят бе последен между двата отбора в рамките на Проекта на ФИБА за развитие, който започна през лятото на 2016 година. Двата тима се срещнаха в столицата на Косово – Прищина, на старта на последния четиристранен турнир в надпреварата.

По традиция българи и македонци изиграха равностоен мач, в който водачеството се смени 7 пъти. Нашите имаха огромен шанс за победа, като водеха на моменти с 8 точки. Изневери обаче стрелбата от тройката, като българите успяха само в два от 16-те си опита. Македонците обаче реализираха цели 8 тройки.

„Играхме добре през по-голямата част от мача. Водихме през повечето време. Неумението да играем равностойно един на един не ни позволи да спечелим днес. Решаваща в края беше смяната на защитата при противника, който премина в зонова защита. Липсата на достатъчно време за подготовка не ни даде възможност да играем на конкурентно ниво срещу такава отбрана. С изключение на последните 5 минути играхме на високо ниво и момчетата се стремяха да изпълнят инструкциите. Освен проблемите, които имахме срещу зоновата защита, определящ отново се оказа големият брой технически грешки. Акцент в тренировъчния процес преди турнира беше подобряването на транзицията в нападение и създаването на разбиране за опциите при второстепенното нападение. Там момчетата показаха, че до голяма степен са асимилирали информацията и в десетина нападения създадоха предимство“, коментира след мача старши треньорът Христо Ценов.

Силно в този мач игра Мартин Йорданов от Черно Море Тича, който завърши с 21 точки и 8 борби. Виктор Германов добави 11 точки, а с 8 точки и 9 борби приключи Александър Витанов.

Утре българите излизат срещу домакина Косово. Мачът е с начален час 20:30 българско време.