Националният ни отбор по баскетбол загуби от Словения с 59:67 в първи мач от група “D” на европейското първенство в Литва. Двубоят се игра в град Клайпеда. Нашите изиграха слаб мач срещу още по-слаб съперник, който е четвърти от последното европейско първенство. Българите водеха комфортно с 57:51 около 4 минути преди края на двубоя, но допуснаха тотален срив и загубиха спечелен двубой. В последните 4:49 минути националният ни тим отбеляза само 2 точки и поражението дойде напълно логично.

Очакваше се Словения да покаже класа и да спечели двубоя много по-лесно, но на игрището стана точно обратното. Тимът воден от треньора Божидар Малкович беше бледо копие на традиционното си лице, за което говори и статистиката. Словенците стреляха общо 26 пъти от зоната за 3 точки, вкараха само 3 пъти. От зоната за 2 точки съперникът реализира 24 пъти от 40 опита. Словенците хванаха 41 борби срещу 32 за българите.

От състава на България единствено може да се отличи американецът Ърл Роуланд. Той заби 20 точки, хвана и 9 борби. Капитанът Филип Виденов направи слабо първо полувреме, през второто се посъвзе, но не успя да поведе отбора в края на двубоя. Той реализира 14 точки. Близнаците Калоян и Деян Иванови имаха проблясък в отделни атаки, но като цяло играха слабо и бавно. Деян Иванов не успя при трите опита от зоната за 3 точки, Калоян Иванов беше още по-трагичен – нито един кош от 7 стрелби.

Нашите момчета започнаха много сковано и това доведе до няколко грешки, което позволи на Словения да поведе с 5:0 след точни стрелби на Лакович и Ожболт. Чавдар Костов наниза тройка, след което и двата отбора се надпреварваха да бъркат и пропуснаха от чисти позиции. След красива забивка на Ърл Роуланд и кош на Николай Върбанов България поведе за първи път в мача - 11:9 при 3:36 минути до края на частта. Последва тайм-аут, а след подновяването на играта и до края на частта Словения демонстрира отлична защита и след серия от 8:2 си върна лидерството - 17:13.

Вторите десет минути започнаха с неточни стрелби и към двата коша, но след това словенците увеличиха аванса си – 19:13 след две точки на Само Удрих. От началото на частта на терена за България се появиха Златин Георгиев и Тенчо Банев, но въпреки свежите сили, нашите продължаваха да изпитват затруднения в завършващата фаза на атаките си и разликата скочи - 14:23. Проблемите за нашите се задълбочиха още повече след като Калоян Иванов увисна с три фала, с по две лични нарушения бяха Калоян Иванов и Филип Виденов, като капитанът на България продължаваше да бъде бледа сянка на себе си. В последните пет минути на полувремето Филип най-после се отпуши с пет поредни точки, а над всички в българския отбор беше Ърл Роуланд и благодарение най-вече на него изоставането на нашите беше само четири точки - 25:29.

В третата четвърт националите направиха няколко поредни грешки и словенците поведоха с 39:32. Росен Барчовски отново взе прекъсване, но и след подновяването на играта словенците продължаваха да контролират събитията на терена, след което авансът на съперника премина границата от десет точки – 43:32. В оставащите четири минути нашите върнаха част от пасива си и след края на частта резултатът беше 47:40 за Словения.

Решителните десет минути стартираха добре за България, след като Калоян Иванов вкара от средно разстояние, а след това отново той завърши атаката със зверска забивка за 44:47. България изравни при 48:48. Ърл Роуланд се развихри и изведе България напред – 55:51. Тук нашите можеха да решат всичко в своя полза, тъй като Матиаш Смодиш си изпусна нервите, изпроси си техническо нарушение и седна на пейката. От четирите фаула Виденов и Калоян Иванов вкараха само по един за 57:51. Нашите пропиляха и последвалото нападение, а Зоран Драгич заби тройка за 57:54. Българите се сринаха, а Росен Барчовски не успя да задържи мача в свои ръце. Селекционерът така и не успя да спре устрема на словенците и да подреди нашите в защита, които показаха трагична игра и до края на мача вкараха само 2 точки. Филип Виденов направи пети фаул и напусна, а Словения обърна резултата и бележеше кош след кош. Лорбек направи 60:59, Слокар покачи на 63:59, Горан Драгич отбеляза за 65:59, а накрая и Зоран Драгич завърши двубоя с две точки за крайното 67:59.

СЛОВЕНИЯ - БЪЛГАРИЯ 67:59 (17:13, 12:12, 18:15, 20:19)

Словения: 
Урош Слокар - 4 точки, Яка Лакович - 6 точки, Сашо Ожболт - 4 точки, Зоран Драгич - 12 точки, Еразем Лорбек - 18 точки (Горан Драгич - 13 точки, Мирза Бегич - 4 точки, Само Удрих - 3 точки, Горан Ягодник - 3 точки)

България: 
Деян Иванов - 5 точки, Ърл Роуланд - 20 точки, Чавдар Костов - 7 точки, Филип Виденов - 14 точки, Николай Върбанов - 4 точки (Калоян Иванов 5 точки, Божидар Аврамов - 2 точки, Златин Георгиев - 2 точки)