Баскетболните национали заминаха за Флоренция, където от 16 до 18 юли ще вземат участие в силен приятелски турнир. Най-напред нашите играят с Полша, после с Македония, а на края с националния отбор на домакините от Италия.
 
Селекционерът на България Росен Барчовски заяви на летище София, че няма да се крие нищо за първия мач срещу Полша, въпреки че поляците са един от съперниците ни в предстоящите европейски квалификации.
 
По негова информация към полския лагер за турнира във Флоренция ще се присъединят големите звезди на тима Марчин Гортат и Мачей Лампе.
 
С националния отбор не потеглиха лекуващите травми Александър Груев и Крум Дойчинов.

„Александър Груев все още има отток, вода в коляното, остава да се лекува, утре ще е на преглед при д-р Тони Георгиев. Надявам се, когато се върнем, да имаме яснота. Крум Дойчинов получи удар в хълбока още преди Минск, сега пак изпитва болки и го оставихме да почива. И двамата ще са с нас след турнира”, обясни Барчовски.
 
През миналите дни в българския камп бе и консултантът Светислав Пешич, който е дал своите съвети за работа към тима и към треньорския щаб.

„Говори с отбора, направи анализ, изгледа мачовете от Минск. Водихме дълги разговори и направи препоръки към отбора, към играчите. Доста работихме. Пожела ни успех”, заяви Барчовски за престоя на Пешич при националите в Правец.
 
Росен Барчовски следи изкъсо и представянето на младежкия национален отбор, който вече стартира участието си на Европейското първенство, Дивизия Б в Австрия. Момчетата на Георги Младенов биха трудно Португалия в първия си мач.
„ Радвам се, че започнаха с победа. В първите мачове винаги е необходим късмет, голямо е напрежението. Мисля, че младите ни баскетболисти ще заиграят още по-силно след този успех”, завърши Росен Барчовски.