Националната аматьорска лига по баскетбол ще организира благотворителен мач, чрез който ще набере средства за паметник на културата - Разбоишкия манастир “Въведение на Св. Богоридца”. Той се намира в дефилето на река Нишава, на около 80 километра северозападно от столицата София.

Двубоят ще се състои на 22 април 2017 година от 15.00 часа в “Овергаз Арена”, където се играят и голяма част от мачовете в най-популярната аматьорска лига у нас. Имената на участниците в него ще бъдат обявени съвсем скоро. Входна такса няма да има, но в залата ще бъдат разположени урни, в които всеки ще може да отдели средства за манастира.

Манастирът е давал убежище на Васил Левски, както и на Матей Преображенски - Миткалото, в него е произведен доста от барута за Априлското въстание.

Към днешна дата няма духовно лице, което да се грижи за манастира, а местен жител отваря вратите за посетители през уикендите. Положението не е никак добро, всичко се руши, а доброволци наскоро се обединяват в опит да спасят сградата, която е помещавала килийното училище. Манастирът се нуждае от мрежа за скалния параклис, както и от вар, пясък и различни строителни материали.