Нито един играч на Лукойл Академик не попадна в списъка на Росен Барчовски за лагера на националния отбор по баскетбол в Правец (16-19 февруари). Селекционерът извика 14 баскетболисти от българското първенство, като освен от Лукойл липсват и играчи от Рилски спортист. Причината обаче не е слабата форма на състезателите, а европейските мачове на двата отбора. Лукойл посреща Макаби (Хайфа) на 15 февруари, а на 22-и гостува на Спартак (Санкт Петербург). Рилецо пък гостува на Морнар (Черна гора) на 22 февруари.

"И двата отбора имат европейски мачове и затова решихме да не викаме техни играчи. Няма ги и играещите в чужбина. Това е лагер на проектонационали, викаме предимно млади момчета. Искам да видя как мислят, защото не мога да преценя само от гледане на мачове с клубните им отбори", коментира пред "7 дни спорт" Барчовски.

Отборът с най-много играчи на лагера е Левски. С повиквателна от сините са братята Стефан и Златин Георгиеви, Станислав Славейков, Асен Великов и Павел Иванов. Балкан и Черно море са с по трима представители, Ямбол е с двама, а от Черноморец е извикан Христо Захариев. В този си вид националният отбор ще изиграе две контроли в Правец - именно срещу Лукойл и Рилецо на 18 и 19 февруари.

"По правилата на ФИБА нямаме право на контроли с национални отбори. Благодаря на шефовете на двата клуба, че се съгласиха. Мачовете ще са добра проверка. За мен не е нормално отборът да се събира само на лято", допълни Барчовски.

Следващият сбор на националите ще бъде от 7 до 10 април. /БЛИЦ