Маями Хийт стигна до битката за титлата в НБА за първи път от 10 години, след като победи Бостън Селтикс със 125:113 и по този начин спечели финала на Източната Конференция с 4:2. Последният път, когато „горещите“ участваха в спор за шампионския трофей, в отбора беше Леброн Джеймс. Сега Маями ще се изправи срещу бившата си звезда, който е лидер на другия финалист – Лос Анджелис Лейкърс.

Интересното е, че Хийт може и да спечели серията срещу Бостън, но отстъпи в общия брой на точковото съотношение – 674:675. Така за първи път от 30 години финал на някоя от конференциите в НБА беше спечелен от отбор, вкарал по-малък общ брой точки от съперника си. За последно това стори Портланд Трейл Блейзърс през 1990 г. срещу Финикс Сънс (636:670).

Настоящият финал на НБА е уникален в историята на НБА и в друг аспект. За първи път до спор за титлата стигнаха два отбора, които в предишния сезон дори не играха в плейофите.

Първият мач между Маями Хийт и Лейкърс е в четвъртък в 4 часа сутринта българско време. Както е известно, всички мачове се играят на едно място - в Орландо.