Четири дни преди драфта на НБА Айзея Остин, център от Бейлър, който се очакваше да е избран към края на първия или началото на втория кръг, разбра, че никога няма да може да играе професионален баскетбол. Тази нощ обаче той разбра, че това няма да го спре да бъде част от НБА. По средата на първия кръг на драфта комисарят на лигата - Адам Силвър, спря да обявява кой отбор кого е избрал и направи най-добрият и впечатляващ избор за нощта, пише BGbasket.com. Той излезе на подиума и каза, че следващият избран в драфта от НБА е Айзея Остин. Това бе най-вълнуващият и емоционален момент от цялата вечер.

Само преди дни Остин получи диагнозата Синдром на Марфан. Това е наследствено обусловена непълноценност на съединителната тъкан. Може да доведе до поражения на опорно-двигателната система, проблеми със зрението, сърдечно-съдови проблеми. Друг характерен белег са необичайно удължените и тънки крайници и пръсти, тесни длани. Ставите могат да бъдат свръхподвижни.

Мечтата му да чуе "...избира Айзея Остин" и да се качи на подиума на Драфта обаче станаха реалност, благодарение на Адам Силвър. Болният младеж заяви, че ще продължи да се бори, и иска да вдъхва кураж на всички млади хора в страната. Университетът Бейлър вече предложи на Остин работа след завършване на образованието си.