Главният мениджър на Националната баскетболна лига Иван Ценов отговори на декларацията от изпълнителния директор на Балкан Цветан Луканов. От НБЛ разпространиха официалното писмо до клуба от Ботевград, отвръщайки на претенциите на "зелените" относно няколко спорни момента в двубоя срещу Черно море във Варна.

Становището на НБЛ:
 
Уважаеми г-н Луканов,

Във връзка с изпратена от Вас декларация на 31.03.2014 г., искаме да Ви уведомим, че посочените от Вас ситуации са разгледани от Съдийската комисия, в присъствието на Главния мениджър на НБЛ и също така декларацията заедно с доклада на дежурния представител и видеозапис от срещата (който е с добро качество и добър звук) са предоставени на Главния арбитър, г-н Валентин Лазаров.

По отношение на цитираната от Вас ситуация, засягаща съдията Мартин Хорозов, становището на Съдийската комисия е, че няма съмнение относно коректността на отсъждането на нарушението и начина на посочване на извършителя на нарушението – Джордже Тресач.

Относно възникналата ситуация между феновете на БК Балкан и БК Черно море Порт Варна, отборът домакин е наказан съгласно чл.42.14 от Наредбата на НБЛ: ”За осигуряване на недостатъчна охрана за среща”, в размер на 400 лв. Бихме желали да Ви напомним, че съгласно чл.17 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ) и чл.12.5 от Наредбата на НБЛ, отговорникът на феновете трябва да влезе във връзка с отговорника по сигурността на организаторите (домакините) на срещата.

Ситуацията, която е възникнала 21.30 минути преди началото на срещата не е отразена от дежурния представител в доклада на срещата, тъй като съгласно Баскетболния правилник съдиите и комисарят трябва да са съответно на терена и на секретарската маса 20 минути преди началото на срещата.

Във връзка с Вашите твърдения за нарушения на чл.29.5 от Наредбата на НБЛ - за искане на промяна на часа на срещата от страна на БК Черно море Порт Варна, Ви уведомяваме, че категорично няма нарушение, тъй като заявлението за промяна е постъпило на 25.03.2014 г./вторник/, съобразно изискванията на Наредбата на НБЛ. От друга страна, няма фиксиран срок за уведомяване на отборите участници и служебните лица ангажирани за срещата, които в конкретния случай са уведомени от страна на НБЛ на 27.03.2014 г./четвъртък/.

Надяваме се, че напрежението между двата клуба ще остане в рамките на изминалия вече мач и отбори с дългогодишни традиции като тези на БК Балкан и БК Черно море Порт Варна ще показват възможностите си само на баскетболния терен.
 
С уважение,
 
Иван Ценов
(Главен мениджър НБЛ)