Петима баскетболисти на Черноморец (Бургас) и старши треньорът Васил Евтимов са дали положителни тестове за коронавирус, информираха от баскетболната федерация. 

Така, съобразно правилата за провеждане на среща или турнир от държавното първенство по баскетбол по време на извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19, срещата на "акулите" с Балкан (Ботевград) от първия кръг на НБЛ се отлага.

Мачът вече беше отложен веднъж заради стомашен вирус, който повали шестима от играчите на бургаския клуб. Двубоят беше насрочен за утре от 18:30 часа в зала "Арена Ботевград".

Баскетболната федерация припомня правилата за провеждане на среща или турнир от държавно първенство по баскетбол по време на извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19 за мерките при подобни случаи:

„Всяко лице в системата на БФ Баскетбол (състезател, треньор, друго лице, изпълняващо функция в отбора, служител на БК или БФ Баскетбол, член на УС или комисия на БФБ, длъжностно лице или персонал на баскетболна зала) с положителен резултат от PCR тест незабавно се изолира до пълното му оздравяване, което се установява съгласно утвърдения от здравните власти начин.

10. Всяко лице от системата на БФ Баскетбол, което е близко контактно лице* с пациент с COVID-19 се изолира за срок от минимум 14 дни и няма право да влиза в спортната зала и да участва в тренировки и официални срещи. Ако в този период има насрочена официална среща на отбора и близкото контактно лице (лица) представи на дежурния представител негативен резултат от PCR тест, взет до 72 часа преди срещата с оригинален подпис и печат от лицензираната за това лаборатория, то може да бъде допуснато до участие в срещата.“

Според последната заповед по тази тема от министъра на младежта и спорта Красен Кралев: "При установяване на положително тествано или заразено с COVID-19 лице (независимо с или без симптоматика, което директно или индиректно участва в състезателния процес, същото се изолира и поставя под карантина. Всички останали лица – състезатели, спортисти, треньори и други длъжностни лица подлежат на незабавно изследване по метода PCR, като при два отрицателни резултата от проби, взети в два последователни дни, могат да продължат участието си в състезателния процес".