Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) поднесе изненада в Европа, след като сензационно спечели със 74:71 (9:21; 18:16; 21:21; 26:14) при визитата си срещу турския гранд Бешикташ в среща от третия кръг на група "D" и се класира за 1/8-финалите на ФИБА Къп - втори по сила турнир на Стария континент.

Баскетболистите на тима от Ботевград започнаха зле и загубиха първата четвърт, но взеха следващите три части, за да си гарантират успеха.

Божидар Аврамов отново беше най-полезен за "зелените" с 19 точки и 3 борби на сметката си, Тауан Ейджи записа 14 точки и 7 борби, Димитър Димитров наниза 13 точки, а Сияни Чеймбърс добави 11 точки, 5 борби и 5 асистенции.

За Бешикташ най-добър бе младият талант Алперен Шенгюн, който остави "дабъл-дабъл" от 28 точки и 11 борби.

След успеха си Балкан завърши на втората позиция в групата си и се класира за следващата фаза заедно със Сибиу, който заема челното място. Бешикташ и другият румънски отбор в потока - Орадя, остават трети и четвърти в крайното класиране. Така ботевградчани ще играят в Топ 16 на ФИБА Къп за втори път в историята си след сезон 2018/19.