Голямата звезда на германския баскетбол от последните години Дирк Новицки изказа огромна благодарност на неговия ментор Холгер Гешвинднер за развитието на своята кариера.

„Ако не бях срещнал Холгер на 15-16-годишна възраст, може би никога нямаше да успея да играя в НБА. Може би тогава дори щях да спра с баскетбола и щях да продължа с хандбал или тенис”, призна Новицки в интервю за немската агенция ДПА.

Холгер Гешвинднер е треньорът, който оказва най-голямо влияние и помага в най-голяма степен за израстването на Новицки както като играч, така и като човек. Бившият капитан на германския национален отбор успява да вкара редица играчи от провинциалното градче Вюрцбург в националния тим и изгражда още една дузина елитни стрелци.

Дирк Новицки се превръща в най-успешното „изобретение“ на специалиста, след като прави невероятен скок от малкото градче Вюрцбург във Втора Бундеслига на Германия и след това в НБА, където става единственият европеец, който е печелил наградата MVP за най-полезен играч.

Холгер се е превърнал в нещо повече от треньор за Новицки – родителска фигура, житейски наставник и ментор. На практика Новицки не взима важно решение в живота си, без преди това да се допита до Гешвинднер.