Националният отбор на България по баскетбол приема днес Швейцария в полуфинал в квалификациите за Европейското първенство през 2015 година. Двубоят е от 19:30 часа в зала „Универсиада“. Нашите минаха предварителната група, в която бяха с Румъния и Исландия. Полуфиналите се играят в два мача, следват два финала, а крайният победител от квалификациите се класират директно за Европейското.

България няма загуба от Швейцария на ниво мъжки национални отбори. Това показва официалната статистика на ФИБА Европа. "Лъвовете" са излизали срещу този съперник три пъти, като и в трите случая са печелили. Първата среща между България и Швейцария е на 30 май 1953 година, когато нашите отнасят швейцарците с 25 точки разлика - 77:52. Легендарният Георги Панов е №1 за българите и нанизва 24 точки, преди да излезе за пет лични нарушения.

Последните два двубоя между българи и швейцарци са от доста по-близки години. В квалификациите за ЕвроБаскет 2003 „трикольорите“ на два пъти се справят със съперника. През януари 2003 година България побеждава първо като домакин в София (87:77), а впоследствие и като гост в Женева (88:83). В първата среща Димитър Ангелов е над всички - 23 точки, 9 асистенции, 8 борби, 3 отнети топки и 2 чадъра. Във вторият двубой Тодор Стойков е най-резултатен с 23 точки, докато Димитър Ангелов добавя 17./БЛИЦ