Ръководството на Лукойл Академик е осъдено във ФИБА от бившите си играчи Стевин Смит и Ненад Джорич. Двамата напуснаха България още преди две години, но не получили дължимото по договорите си, съобщава sportline.bg.
Общата стойност, с която Международната централа по баскетбол притиска Лукойл да се издължи на американеца и на сърбина, надхвърля $ 300 000. В Лукойл няма да стоят със скръстени ръце и ще обжалват в Лозана.
Арбитражният трибунал заставя шефовете на седемкратните поредни първенци на страната да изплатят със задна дата на някогашния плеймейкър на Вашингтон и Далас от НБА Стевин Смит общо $ 183 033. От тях $ 168 833 са парите, които клубът дължи по договор на играча за заплати. Тази сума обаче е натоварена от ФИБА с още 5% такса. Компенсацията по неизпълнение на контракта на американеца е $ 5200. Разходите, които Смит е посрещнал в хода на делото и хонарарите, които е броил на адвокатите, са $ 9000. Те също трябва да се погасят от Академик.
Арбитражът санкционира Лукойл да плати на сърбина Джорич $ 96 537 и 5% върху сумата за заплати, $ 3850 компенсация и $ 1500 като разходи за делото. Общата сума, на която бившият гард не само на студентите, а преди това и на Ямболгаз се надява да получи, е $ 101 887.
Смит и Джорич бяха селектирани за сезон 2007/2008, когато начело на Лукойл застана Желко Лукаич.
Дела в Арбитража на ФИБА от половин година и повече има депозирани за разглеждане и по скандалните случаи между ЦСКА на пирамидалния президент Георгиос Стерянопулос и бившите лидери на “червените” Георги Давидов и Людмил Хаджисотиров.