Българската колония от млади талантливи баскетболисти, избрали да се развиват в САЩ, продължава да се увеличава. Към страната на неограничените възможности ще поемат юношата на Лукойл Академик Радостин Димитров и девойките на Монтана Христина Гераскова и Теодора Тодорова, пише Bball.com.

Димитров прави първите си стъпки в играта с оранжевата топка в школата на вицешампиона. От есента 194-сантиметровото крило ще се опита да покори и гимназията “Либърти Християн”. Радостин ще има компания в пътешествието си отвъд Океана. Там той ще се събере с друг талант на Лукойл и бивш свои съотборник, Георги Димитров. Двамата ще бъдат заедно в края на месеца, когато ще започне и обучението и подготовката им за новия сезон.

“За мен това е голямо предизвикателство. Щастлив съм, че ще мога отново да играя с Георги в един отбор. Неговите отзиви за мястото, където отивам, са много добри, и се надявам да изградя бъдеще си на американска земя”, сподели гардът.

Възможност да се развиват в САЩ получиха и девойките на Монтана Христина Гераскова и Теодора Тодорова. Двете момичета вече нямат търпение да започнат с новите си уроци и занимания в залата на американска земя. И двете състезателки получиха пълни стипендии от учебните си заведения.

През сезон 2010/11 Гераскова става шампион на България при момичетата до 14 г., а през 2012/13 печели сребро при кадетките до 16 г. Два пъти е избрана за “Най-перспективен млад спортист” на родния си град Монтана (б.а. 2012 и 2013 г.). През следващите месеци 180-сантиметровото тежко крило ще прекрачи прага на академията “Фейт Християн”, където ще продължи образованието си до 2017 г.

“Искам да благодаря на целия екип, който се погрижи това да стане реалност. Благодарение на тях сбъднах мечтата си”, заяви Христина.

Гардът Теодора Тодорова е трето българско отроче, което ще се бори със зъби и нокти за място под слънцето в САЩ и сред големите таланти на Монтана. Съвсем скоро Тодорова ще види отблизо академията “Хамилтън Хейтс” в Тенеси.

“Искам да благодаря на Станислава Станкова и екипа на “Про Фютър Спортс” за предоставената ми възможност. Станкова ми вдъхна увереността, че мога да сбъдна мечтите си и благодарение на нейната подкрепа намерих смелостта да тръгна по този път. През цялото време тя беше на разположение за всичките ми въпроси и помощта, от която се нуждая, което оценявам дълбоко.”

“Искам да благодаря на треньорите ми в Монтана, Петър Гергов и Славко Димитров, без чието упорство и години труд, нямаше да постигна нищо. Благодаря на всички, защото съм на път да сбъдна най-голямата си мечта”, заяви Теодора.

“Про Фютър Спортс”, чийто представител е спортният директор на Хасково Станислава Станкова, е организация, която насърчава и съветва млади студенти и спортисти, които имат желание да продължат развитието си във висши училища, подготвителни академии, колежи или университети в САЩ.