Десет национални европейски лиги и Съюзът на европейски баскетболни лиги - УЛЕБ, официално станаха част от баскетболната Шампионска лига. На церемония в Швейцария те подписаха писмено споразумение с ФИБА за учредяване на новия турнир, който на практика ще измести досегашната най-силна надпревара Евролига.  

Първи подписите си сложиха Белгия, Чехия, Франдия, германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Полша и Турция.  Това бе историческото събитие, което отваря нова ера в отношението между националните федерации и лиги в Европа и е напълно в съответствие с визията на ФИБА за интегриране на европейските клубове. Те ще бъдат независими и отделни юридически лица базирани в  Швейцария. Новата Баскетболна Шампионска лига, според предложението, ще бъде управлявана и притежавана от най-добрите европейски клубове (50%) и ФИБА/инвеститори (50%).

В Борда на директорите на Шампионската лига влизат 18 представители на лигите и националните федерации. За президент на Борда бе избран бившият зам. генерален секретар на УЕФА Маркус Щудер. Акционерите ще обърнат внимание и на други местни лиги, които показват сериозно развитие и ще проведат разговори за привличането им, но само при условие, че споделят обща визия за защита на националните първенства и подкрепа на националните отбори.

В баскетболната Шампионска лига ще участват 32 отбора, разделени в четири групи от по осем. Най-добрите 16 ще продължат участието си напред в турнира, а останалите ще се включат във второто по сила клубно първенство.

Шампионската лига ще бъде официално представена на 21 март в Париж.