Гръцкият национал с нигерийски корени Янис Адетокумбо е най-популярното име сред феновете на баскетбола в момента. Той заби 50 точки в последния мач на Милуоки срещу Финикс на финала в НБА и донесе титлата на Бъкс.

Янис е на върха на славата, милионите се трупат в сметката му, но историята му е пример как може да се измъкнеш от трудния живот благодарение на своята упоритост и талант.

Братята
Всъщност това е историята на петима братя, които стигат до върховете на спорта. Деца на нигерийски родители, които емигрират в Гърция в търсене на по-добър живот.

Янис и Танасис Адетокумбо са част от Милуоки Бъкс и вече са шампиони в НБА. Шампион в Лигата на извънземните е и Костас Адетокумбо, който миналата година триумфира с Лос Анджелис Лейкърс.

Най-големият брат е Франсис, който играе футбол в Гърция и се изявява като певец и продуцент.

Най-малкият брат Алекс е част от испанския Мурсия, а всички са на мнение, че в него има най-много талант от братята. Очаква се догодина той да влезе в драфта на НБА.

Янис, Танасис и Костас са част от националния отбор на Гърция по баскетбол.

Родителите
Нигерийското семейство Чарлз и Вероника Адетокунбо бяга от родината си през 1991 година и пристига в Атина с идеята бащата на бъдещите баскетболни звезди да започне да играе футбол в някой местен клуб. Това обаче не се случва, а Чарлс обикаля улиците като майстор. Вероника е детегледачка в гръцки семейства. Липсата на разрешителни за работа им пречи да получават стабилни доходи.

Най-големият им син Франсис, който е роден през 1988 година, остава в Нигерия на грижите на баба си и дядо си, за да не го подлагат на тормоз в Гърция заради цвета на кожата му. В крайна сметка Франсис се присъединява към родителите си в Атина доста по-късно. 

Историята
През 1992 година в семейството се ражда вторият син Танасис, а през 1994 година на бял свят идва и Гръцкия изрод Янис. В НБА всички знаят, че прозвището на звездата е в положителен смисъл.

През 1997 година се ражда Костас, а 2001 година е рождена за най-малкия брат Алекс.

Танасис и Янис са много близки и наследяват любовта на баща си към футбола. Всяка свободна минута използват, за да играят на улицата... Докато един ден Спирос Велиниатис, местен скаут и треньор, вижда потенциала за баскетбол за братята. 

"В Сеполия (б.р. - квартал на  Атина) има две игрища едно до друго. На едното играеха баскетбол, на другото Янис и братята му се гонеха. Видях не само човек с изключително усещане за смяна на посоката, но и със страст за победа. Ако имаш око за талант, можеш да го забележиш и без да е с топка в крака или ръце", казва треньорът.

През свободното си време Янис и Танасис продават дискове, слънчеви очила, ключодържатели и всякакви други неща по улиците на Атина, за да помагат на семейството. 

„Понякога хладилникът ни беше празен. Няколко дни не продавахме нещата и нямахме пари, за да се изхранваме", разказва Янис за този период от живота си.

Двамата с брат си не могат да играят по едно и също време баскетбол. А причината е, че имат само един чифт кецове, които се редуват да използват. 

Талантът им обаче се разчува из Атина и клубът от трета дивизия Филатлитикос държи да ги има в състава си. От клуба дори предлагат стабилна работа на родителите Чарлс и Вероника, за да може Янис и Танасис да са редовни в тренировките.

"Бях на 15, Танасис беше звездата на тима. Тренирахме, той атакуваше, а аз избих топката от ръцете му. Взех я, той тръгна след мен, но го удържах, а след това направих забивка през него. Когато се прибрах, първо казах на баща ми какво е станало. Осъзнах, че щом мога да направя това срещу батко ми, който най-добре знае моите силни и слаби страни, значи мога да го правя срещу всекиго", разказва Янис.

За талантa на Гръцкия изрод започва да се разчува дори в САЩ. Той обаче не може да играе в елита на Гърция, тъй като все още се води нелегален емигрант и няма документи. Скаути от НБА пристигат в Гърция всяка седмица, за да наблюдават Танасис и Янис. Едва на 9 май 2013 година, малко преди драфта на НБА, проблемът с гражданството на Адетокумбо е решен. А Милуоки го взема под номер 15 в драфта. 

Танасис заминава с брат си в САЩ и започва в G лигата на НБА. Избран е следващата година в драфта от Ню Йорк Никс.

В това време в Милуоки обаче отново нищо не тръгва добре за Янис. Той е подценяван, никой на го приема сериозно, а треньорите се чудят на каква позиция да го използват. С много тренировки  успява да качи 10 килограма и е решено да играе под коша.

През 2018 година В НБА влиза и Костас. Той е избран в драфта от Филаделфия, а след това трансфериран в Далас Маверикс. Клубът пък го праща на обиграване в Тексас Легендс. Става шампион през 2020 година, а днес е част от френския АСВЕЛ. 

В това време Янис вече се движи към върховете на НБА. Пълният си потенциал започва да разгръща през 2016 година. Постепенно всички му обръщат внимание и отразяват приноса му. За да се стигне до 2021 година и спечелената титла на НБА. 

За съжаление през 2017 година почива баща им Чарлс. В момента цялото семейство, с изключение на най-големия Франсис, живее в САЩ. Майката Вероника е и мениджър на синовете си и се старае да държи кариерите им на високо ниво.