Легендарно име в баскетбола си отиде. На 58-годишна възраст почина един от най-добрите защитници в историята - Дикембе Мутомбо, след като загуби битката с рака на мозъка.

Мутомбо бе диагностициран с коварната болест през октомври 2022 година. Бившият център е бил в обкръжението на семейството си в последните си мигове.

"Дикембе Мутомбо бе харизматична личност на игрището, беше един от най-добрите блокировачи и дефанзивни състезатели в историята на НБА. Извън корта той влагаше сърцето и душата си в това да помага на другите", заяви комисарят на НБА Адам Силвър.

Роденият на 25 юни 1966 година в Киншаса Дикембе Мутомбо е избран под №4 в Драфта на НБА от Денвър Нъгетс през 1991 година. В състава на "златните буци" Мутомбо играе до 1996 година, когато преминава в Атланта Хоукс. След 5 години в Атланта, той става част от тима на Филаделфия Сиксърс през 2001 година. Играе още за Ню Джърси Нетс и Ню Йорк Никс, а между 2004 и 2009 година защитава цветовете на Хюстън Рокетс, където и завършва дългата си кариера.

Мутомбо е 8-кратен участник в Мача на звездите в НБА и 4 пъти е избиран за Защитник на годината в Лигата на извънземните. Два пъти е №1 в НБА за сезона по овладяни борби, а три пъти печели приза за лидер при блокировачите.