Домакинът на европейското първенство по баскетбол Литва откри нова зала преди турнира. Почти 15 хиляди души присъстваха на прерязването на лентата на новата “Кауно Арена“ в град Каунас, където ще се проведе финалната фаза на Европейското.

Литва игра контрола с настоящия еврошампион Испания и победи с 88:76. Само преди няколко дни националният тим на България загуби от испанците с 37 точки разлика в контрола, която се състоя в Гуадалахара.

Двубоят в Каунас беше предшестван от двучасова церемония, а генералният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин развълнувано обяви: „Това ще е най-доброто Европейско провеждано някога, защото това е страната на баскетбола.“

Мантас Калниетис завърши с 16 точки за Литва, Симас Ясайтис добави 13, а тийнейджърът Йонас Валанчунас реализира 11. Пау Гасол завърши с 18 за Испания, а брат му Марк се отличи със 17.

Робертас Явтокас извади и двата си лакътя, а Дариуш Сонгайла контузи ръката си. Треньорът Кемзура обаче заяви, че ще може да използва и двамата на Евробаскет. Двата отбора са в една група и в първата фаза, и ще се срещнат на 4 септември в Паневежис./БЛИЦ