ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

След загубата с 27 точки разлика от Лукойл Академик, треньорът на "Левски" Константин Папазов беше бесен от грешките на играчите си, както и от ситуацията в края на първото полувреме, когато съдията Марин Механджиев му отсъди техническо нарушение. Наставникът на "сините" дори заяви, че не иска повече този рефер да ръководи мачове на отбора му.

„Няма да кажа нищо на играчите. Аз каквото трябваше, им го казах преди мача. Сега ще има приземяване. Не мога преди първенството да кажа, че Лукойл Академик е много силен и ние няма да се борим за титлата. Трябва да имаме цел, която да ни води и да бъде наш дразнител. Съжалявам само, че след всички неща, които говорихме в съблекалнята, след 57 секунди на терена, резултатът беше 5:0 след три технико-тактически грешки на Николай Върбанов. Не помня в моята кариера да съм вземал тайм-аут минута и 20 секунди след началото, както сега при 7:0. Може в хода на мача класата на съперника да те убие, но не може в рамките на 57 секунди да направиш три безумни технико-технически грешки”, заяви Папазов след загубата.

Попитан дали вярва повече в играчите си, отколкото те самите в себе си, Тити отговори: „Това е абсолютно сигурно. И нямам право да бъде другояче. Ако аз трябва да им казвам голата истина за това каква е тяхната класа, няма да мога да ги събудя.”

„Нашият отбор беше ужасяващ. Дори Павел Иванов, който игра добре в нападение, с е с 5 грешки. Ние допускаме 26 грешки, при положение че в съблекалнята говорим, че трябва да ги лимитираме и да имаме около 10 максимум, или в най-лошия случай да вървим с 3-4 по-малко от техните. Техните са 11, нашите са 26... На отбор, който има изключителни атлети, ако им дадеш топката в ръцете и простор, те ще те убият. Остава да играем прав баскетбол, да спрем тяхната агресия с по-бавна игра, с контрол и евентуално грешките да са неуспешна стрелба. А не да им даваме топката в ръцете и те да вкарват. Защото това, което те могат да направят от единия до другия кош, се дължи на атлетиката. Когато те имат много класни единици, могат да бъдат победени с отборна и тактическа игра – да компенсираме тяхната физика, техният игрови потенциал като индивидуалности. Не искам да подценявам моите играчи, но единственият от тях, който би намерил място в състав на Лукойл, е Марко Маринович. Ние разчитаме на колектив, на отбор, на дух, но те излязоха балансирани, много концентрирани и насочени към Марко Маринович”, продължи Папазов, цитиран от bgbasket.

Спецът коментира и техническото нарушение, което получи: „За капак на всичко дойде другият герой. 40 секунди преди края на полувремето при разлика 15, ние сме в предно поле и аз помислих, че свири 24 секунди, защото стрелбата беше в края на времето за атака. Единствено Марин Механджиев видя фаула от всички в залата. Питайте Марин Докузовски, питайте Сашо Везенков. Само тази ситуация ни коства осем точки, които бяха капак на всичко. Излизаме на почивка и вместо да губим с 13, губим с 21. Това не оправдава нещата, защото ако един отбор има потенциал, той се озлобява от съдийската грешка и печели второто полувреме и пада с 19 точки, това е примерна ситуация. Тогава можеш да хленчиш. Но пак казвам – ако цената на тази загуба е това, че той повече няма да свири мачове на "Левски", аз съм безкрайно щастлив. В крайна сметка не сме платили толкова скъпо. Напротив – ние сме на печалба. Защото това е години наред, аз мога да извадя серия от филми на този герой. Единият си тръгна, сега той. На прощаване, няма как да стане, последна година му е. Както Лукойл можеше да забрани четири години на Миро Томов да свири, ние не сме по-кьорави. Аз също мога да имам претенции и това е простата претенция – да влизат такива съдии, които са по-млади, по-малко могат, но са честни.”