Треньорът на “Левски” Тити Папазов говори пред медиите след драматичната загуба от израелския Галил Гилбоа със 79:87 след две продължения във финала на Балканската лига, игран в „Арена Самоков”. Миналата година двата тима отново се срещнаха в спор за трофея, като домакин бе тимът от Обетованата земя. И тогава възпитаниците на Лиор Любин стигнаха до титлата, след като надделяха над тези на Тити Папазов след продължение. Така Галил Гилбоа стана първият тим в историята на Балканската лига, спечелил трофея от надпреварата в две поредни години.

"Не ни достигнаха характер и самочувствие. Това са битки, които се печелят със самочувствие и без страх. Има хора, които се страхуват да поемат отговорност, дори и да сбъркат. Казах им преди мача, че многото финали, които сме загубили, би трябвало да са им помогнали да израстнат от гледна точка на психологията.

Ние на тренировки може да развиваме физическите им качества, може да развиваме техните тактически качества, което смятам, че сме направили по най-добрия начин или поне от това, което имаме като възможности. Смятам, че щабът ни е много добър и работим правилно в тази насока. И когато това трябва да се надгради с психика на хора, които са готови да могат да загубят един финал, ще дойде денят, в който са загубили един-два финала, но ще спечелят третият и четвъртият. Защото, каквото и да говорим, драмата е драма, била е интересна за зрителите, заяви Папазов. - Сигурно и организаторите са най-щастливите хора, не заради победителя, а заради това как се разви мачът. В края на краищата ние отново ще страдаме, защото нямаме характер.

Не може двамата централни нападатели, освен Пантич, да нямат кош. Всеки трябва да помогне по малко. Какво ще се промени, ако някой друг сгреши топката, а не Марко Маринович от немай къде. Битки се печелят с характери, няма да ги развием за един месец, но се надявам това, което чувствам аз, да го чувстват всички и на гребена на емоцията да се опитаме да изиграем достоен финал, в който да потърсим нещо по-голямо.

В ХХI век едно е сигурно – физиката е доминантна пред мозъка. Ние се опитахме с хитрина да компенсираме нашите лоши физически качества. От нашите играчи можем да кажем, че има само един, който има що-годе нормални за средното ниво на европейския баскетбол физически качества – Павел Иванов и някъде на 40% Митко Димитров. Всичко останало в сравнение с други отбори има катастрофална разлика като физика.”