Напълно очаквано Пау Гасол бе избран за най-добрия европейски баскетболист на 2009 година. Това е втора поредна награда за звездата на Лос Анджелис Лейкърс, след като триумфира и през 2008.

В подреждането той остави зад себе си звездата на Далас Дирк Новицки и сръбския плеймейкър Милош Теодосич.

Наградата за Гасол е напълно логична, след като през 2009 той стана шампион на НБА с „Езерняците”, а през септември изведе Испания до първа европейска титла в историята. За сезона в НБА той записа по 18,9 точки и 9,6 борби средно на мач, а на финалите регистрира по 18,7 точки и 8,3 овладени топки.

„Изявите на Пау Гасол в последните години показват, че той вече се е превърнал в един от най-добрите баскетболисти в историята. Той не само се представя страхотно на игрището, но е и голям посланик на играта” коментира президентът на ФИБА Джордж Василакопулос.

Все още обаче, центърът не е решил дали ще участва на световното първенство в Турция през есента, където Испания трябва да защитава титлата си. Преди това той ще опита да помогне на Лейкърс отново да триумфира в НБА.

Десетката допълниха още Василис Спанулис, Еразъм Лорбек, Руди Фернандес, Хуан Карлос Наваро, Тони Паркър, Хидайет Тюркоглу и Ерсан Иляйсова. От тези играчи единствено Спанулис, Тедосич, Наваро и Лорбек не играят в НБА./БЛИЦ