Бившият генерален секретар на ФИБА Борислав Станкович е починал тази сутрин на 94-годишна възраст, съобщиха от Световната баскетболна асоциация.

Той беше шеф във федерацията от 1976 до 2002 година, а неговото най-значимо решение бе разрешаването на играчи от НБА да участват на олимпийски игри и световни първенства.

 От 2003 година насам Станкович бе почетен генерален секретар на ФИБА.

Роден през 1925 година в босненския град Бихач, Борислав се запалва по спорта още от ранна детска възраст. Докато учи ветеринарна медицина в университета в Белград, той се насочва към голямата си страст - баскетбола. През 1946 и 1947 година става шампион на Югославия с Цървена звезда, а през 1950 година участва на първото световно първенство по баскетбол в Буенос Айрес.

По това време Станкович преминава в Партизан, където започва и треньорската му кариера, която преминава още през ОКК Белград и италианския Канту.

През 1960 година Станкович е назначен за първи заместник на генералния секретар на ФИБА Ренато Уилям Джоунс, когато наследява на поста през 1976 година. Борислав Станкович бе и дългогодишен член на Международния олимпийски комитет.