На 71-годишна възраст след дълга борба с раково заболяване почина Бил Уолтън - бивш център на Портланд Трейл Блейзърс, Лос Анджелис Клипърс и Бостън Селтикс. Новината бе съобщена от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Уолтън е един от най-значимите и най-успешни играчи в НБА през 70-те и 80-те години на миналия век. Той е избран под номер 1 в драфта през 1974 година от Портланд и два пъти попада в "Мача на звездите". Два пъти става шампион, а по веднъж е носител на отличията за "Най-полезен играч" и "Най-полезен играч във Финалите".

Освен това той е избран и за "Най-добър шести играч", по веднъж е лидер по борби и по чадъри, веднъж попада в "Идеалния отбор за сезона", а два пъти е селектиран и сред най-добрите защитници.

В негова чест Портланд вади от употреба номер 32, а бившият център има и много успешна кариера в колежанското първенство, където два пъти става шампион и два пъти е определян за "Най-добър във Финалната четворка".

През 1993 година Уолтън е приет в "Залата на славата" на Националната баскетболна асоциация. Той е част и от списъците с най-добрите играчи в историята на Лигата за нейната 50-а и 75-а годишнина.

След края на състезателната си кариера Бил Уолтън се изявяваше като телевизионен коментатор. Преди години той бе на прага от самоубийство.