Харви Полак, последният останал на работа в НБА от създаването на Лигата, почина във вторник на 93-годишна възраст. Полак започва да работи като статистик за тима на Филаделфия Уориърс от Баскетболната асоциация на Америка, която по-късно се превръща в Националната баскетболна асоциация, през 1946 година.

Известен с любовта си към статистиката, Полак въвежда като показатели борбите, асистенции, чадърите, откраднатите топки, както и понятието "трипъл-дабъл". Преди това единствените статистически показатели, които са се отчитали, са били вкараните точки и броят на стрелбите.

Харви Полак е човекът, който на 2 март 1962 година записва срещу името на Уилт Чембърлейн 100 точки, рекорд по отбелязани точки от един състезател в един мач и до днес.

"Той документира историята на НБА в продължение на почти 70 години със страст, любопитство и безмилостна работна етика", заяви в изявление комисарят на Лигата Адам Силвър.

През 2002 година Полак бе приет в залата на славата в НБА, а през последните 28 години той бе директор на статическия отдел на Филаделфия 76ърс.