Рей Уилямс, бившият баскетболист на Ню Йорк Никс и Бостън Селтикс загуби битка с рака. За феновете в САЩ Рей Уилямс ще остане в историята като човекът, който можеше само да играе баскетбол. Той изкарва 10 години в НБА преди да обяви края на кариерата си през 1987 година. Това полага и краят на нормалния му живот.

Уилямс обявява банкрут на два пъти – през 1994 година и през 2005 година. Животът му извън баскетбола е изключително труден. Причината е, че Уилямс не умее нищо друго освен да играе баскетбол. Работи като учител по заместване, барман, пощальон, треньор по баскетбол, общ работник на голф игрище, но с каквото и да се захване среща един проблем – не знае как да задържи работата си. Уволнение след уволнение, а спечелените пари свършват.

21-век се оказва изключително труден за него. Славата му е отминала, хората рядко се сещат за него, а вторият банкрут буквално го съсипва. В продължение на 5 години баскетболистът живее в развален Буик модел 1992 година. И така, докато бившият му съотборник Боб Хохлер не го засича случайно в колата.

“Казват, че Господ не дава на хората повече, отколкото заслужават, но сегашното ми положение буквално не се издържа”, оплаква се Уилямс пред Хохлер.

Той спи в неподвижното возило, през нощта използва парцали вместо възглавници, а през деня ги мокри и с тях се зачиства. Докаран почти до ръба на отчаянието, срещата му с Хохлер се оказва изключително съдбоносна.

Хохлер алармира обществото за съдбата на бившия баскетболист и помощта не закъснява. Сегашният треньор на Хюстън Рокест и бивш съотборник на Уилямс - Кевин МакХейл и Лари Бърд, правят много, за да го върнат към нормалния живот.

“Рей ми беше любимият съотборник. Аз бях новобранец в колежанския отбор, когато той ме взе под крилото си. Двамата играехме баскетбол по цял ден. Постоянно бяхме заедно и нямаше как да не му помогна, когато той имаше нужда”, разказва Хакхейл.

Той и Лари Бърд помагат на Рей Уилямс да си стъпи на краката. Уреждат му работа като треньор на юноши. Така Уилямс прекарва нормално последните години от живота си. Той дори се жени и създава семейство, но бедите не спират до тук. Оказва се, че е болен от рак, който в крайна сметка го победи.