Тъга обзе душите на всички, които обичат баскетбола по света. В неделя (8 февруари) спря да бие сърцето на светилото в треньорската професия Дийн Смит. Легендарният наставник на Майкъл Джордън в университета в Северна Каролина си отиде от този свят на 83-годишна възраст. Скръбната вест бе оповестена в официално съобщение от семейството му. Смит прекарал последните часове от живота си в компанията на съпругата си и петте си деца в Чапъл Хил, Северна Каролина, пише BBall.com.

Иконата на треньорската гилдия воюва дълго с множество здравословни проблеми, сред които и загуба на паметта. Жена му Лини приема президентския медал на свободата от негово име от Барак Обама на церемония през 2013 г.

След като излиза в пенсия през 1997 г. Дийн Смит става консултант на баскетболисти, които искат да пробият под светлината на прожекторите отвъд океана. За тази цел той наема офис още 1986 г. в центъра на Чапъл Хил. Покрай него, на занаята се учи и тогавашният му помощник Лари Уилямс.

Възпитаникът на университета в Канзас първи като наставник предлага стипендия за чернокожите в колежанското първенство. Смит въвежда прочутото нападение, известно като “Четирите ъгъла”, както и “Асистенцията на реализатора”, която се превръща в запазената му марка, докато е начело на Северна Каролина. Нещо повече - Дийн Смит е считан за наследник на бащата на баскетбола Джеймс Нейсмит.

Треньорската кариера на Смит е свързана с легендата в НБА и идол на поколения наред Майкъл Джордан. Пътищата на Мистър Дийн и Големия Майк се пресичат през 1982 г., когато Въздушния влиза в университета Северна Каролина. Джордан едва ли ще забрави за срещата на шампионските отбори на Северна Каролина през 2007 г. Редом до своя ментор шесткратният шампион в НБА с Чикаго се радва на овациите на публиката, а по време на церемонията се обръща към Смит, за да го прегърне и целуне по главата.

3_2.jpg

“С изключение на родителите ми, никой не имал по-голямо значение от него за живота и кариерата ми. За мен той беше повече от треньор. Той бе моят ментор, моят учител, вторият ми баща. Дийн винаги бе до мен, когато имах нужда от него. Винаги ще го обичам. Той ме научи не само как да играя, но и как да живея. Моите молитви са със съпругата и децата му. Загубихме един голям човек, чиито успехи остават завинаги в историята”, се казва в официалното изявление на Майкъл Джордан.

Постиженията във визитката на Смит нямат край. Единствената му загуба в кариерата е по време на дебютния му сезон със Северна Каролина през далечната 1961 г., а 36 години по-късно напуска терена завинаги като най-титулувания треньор в Дивизия 1 на NCAA.

В кариерата си Смит извежда “Катранените пети” до 13 участия в в плейофи в Атлатическата конференция, в 11 от които и до Финална четворка, както и до пет финала и две шампионски титли в колежанското първенство отвъд океана през 1982 г. и 1993 г. Северна Каролина се гордее с поне 20 мача във финалните турнири през последните 27 сезона и 23 последователни изяви в NCAA.

Освен в Северна Каролина, Смит работи и като асистент в Канзас в периода 1953-1955 г. и във военната академия в Колорадо (1955-1958 г.) като оставя на сметката си общо 897 победи в Дивизия 1. Част от бившите възпитаници на големия Дийн продължават да забавляват феновете с играта си. Сред най-известните му ученици са Чарли Скот, Уолтър Дейвис, Сам Пъркинс, Брад Дохърти, Джей Ар Рийд, Джери Стекхаус, Рашийд Уолъс, Винс Картър и Антоан Джеймисън.