Днес се играе последния кръг от Националната Баскетболна Лига. Три мача, след които ще се разбере крайното класиране в редовния сезон и ще се оформят двойките в първия кръг на плейофите – етап четвъртфинали. Засега е ясна една от тези двойки – Левски срещу Сливен, но другите две ще разберем със сигурност довечера след края на днешните мачове. Класирането е почти изяснено, но все пак нека да изчакаме края на срещите, за да сме сигурни кой къде ще пътува следващия петък, когато стартират плейофите за сезон 2008/09.

Черно море приема Лукойл Академик във Варна в мач, който може да потвърди третото място на варненци в редовния сезон. Разбира се, това може да се случи, ако „моряците” победят днес пред собствена публика или пък разчитат Рилски спортист да не сбърка срещу Сливен. Естествено второто е далеч по-реално да се случи и шансът Черно море да не завърши трети в класирането е много малък, пише bulgarianbasket.

Този мач на Черно море с Лукойл Академик може да се окаже последен между двата отбора за този сезон. Освен, ако варненци не изненадат на полуфинала Левски и стигнат финал. „Студентите” водят с 3-0 в мачовете помежду им през годината като най-убедителната победа бе именно във Варна. Черно море бе близо до сензация, особено в последния им сблъсък в Правец, но така и не успя да победи шампиона на България. За последен път Черно море има успех над Лукойл Академик на 16 март 2005, когато в зала „Христо Борисов” те ги биха с 93-87. Тогава в отбора все още играеха близнаците Деян и Калоян Иванови. Повече от 4 години варненци не са вкусвали от успех над именития си съперник, а за периода 2003-2009 баланса им е повече от отчайващ – 1 победа и 37 загуби.

Лукойл Академик пък трябва да продължи тази серия без национала Димитър Ангелов, който бе отстранен от отбора. „Студентите” продължават да се въртят в омагьосан кръг и дори Георги Младенов не можа от раз да фиксира командата от Правец. Продължават неубедителните им игри, а Левски без да блести ги наказа във вторник вечер, при това на техен терен.

Рилски спортист приема Сливен в друг мач от този 28-и кръг. Едва ли тимът от Самоков ще допусне мега-сензация и ще промени нулата от графата победа на гостуващия тим. След като загубиха най-неочаквано миналия си домакински мач, играчите на Рилски спортист сами си избраха по-трънливия път в плейофите. Вместо трето място и лесен съперник на четвъртфинал, те сега завършват на пето и няма да имат домакинско предимство в него.

Спартак Плевен играе с Ямбол пред може би най-добрите привърженици на своя клуб в цялата страна. След като вече го няма футболния Спартак, феновете в Плевен концентрираха изцяло вниманието върху баскетболния тим и са непрекъснато с тях, независимо къде играе той. То и преди си бе така, но сега вече само баскетболния Спартак може да ги радва в града и те отдават дължимото с нужната подкрепа.

Играчите на Дарин Великов нямат право на грешка днес, тъй като тя може да им изиграе лоша шега и загуба на домакинското предимство в първия кръг от плейофите. Гостува Ямбол, който няма загуба само на едно място в България този сезон... в Плевен. Те успяха да сътворят сензацията преди няколко месеца, но днес едва ли ще я повторят. /БЛИЦ