Лукойл Академик приема Балкан (Ботевград) днес от 18:00 часа в последна пета решителна битка за шампионската титла. Двата отбора си размениха по две победи в серията и днес ще стане ясна съдбата на шампионския трофей. Ботевградчани преследват първа титла от 1989 година. Лукойл Академик загуби титлата миналия сезон, когато бе надигран от "Левски" и търси реванш през настоящата кампания вече с треньор Тони Дечев.

Първата среща от финалната серия бе за Лукойл Академик, въпреки че в последните секунди Педжа Стаменкович изпусна чиста стрелба и можеше да донесе успеха на Балкан. Последваха две победи на ботевградчани - един в Правец и един в "Арена Ботевград", за да поведат с 2:1 успеха. В четвъртия мач Лукойл Академик спечели инфарктно с 80:78, след като Иван Лилов и Педжа Стаменкович имаха шанс да донесат титлата или поне да вкарат двубоя в продължения.

Голямата драма в Лукойл Академик в последните дни е състоянието на Дий Браун. Американецът се контузи в първата среща, но стисна зъби и изигра втората и третата, в които тимът загуби. В четвъртия двубой той остана резерва и въобще не се появи. Все още не е ясно дали днес Браун ще бъде на линия. В Балкан (Ботевград) всички са на линия, няма контузени, въпреки че играчите се оплакват от натрупана умора.

КОЗОВЕТЕ НА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
Тони Дечев има много по-широк състав и може да прави ротация. На всеки пост разполага с минимум по двама добри състезатели. В четвъртия мач се видя включването на Веселин Веселинов, който бе с основен принос за успеха. Много силни са чужденците Тери Смит и Никола Драгович, а Бруно Шундов винаги може да избухне. Христо Захариев е един от добрите български състезатели и може да помогне в ключови моменти. Добрите пробиви и бързи атаки са един от козовете на Лукойл Академик

КОЗОВЕТЕ НА БАЛКАН
Капитанът Павел Маринов е душата и сърцето на отбора. Той изнася един от най-силните сезони в кариерата си и е убийствен в полуфиналите и финалните мачове. Ако Иван Лилов играе добре и му тръгне стрелбата, Балкан има шанс за историческа титла. Същото се отнася и за Мартин Маринов. Торпедото от зоната за три точки може да убие всеки противник с точния си мерник. Именно от стрелбата на тримата лидери зависи играта на ботевградчани. Добавяме представянето на Педжа Стаменкович и Вукота Павич, които са на моменти - представят се добре, или играят колебливо. 34 процента стрелба в четвъртата среща бе потресаващ нисък процент за Балкан и треньорът Влада Вукойчич със сигурност ще търси подобрение.

Лукойл Академик - Балкан (Ботевград)
Днес от 18:00 часа
Съдии: Венцислав Великов, Ивайло Ресиловски, Мирослав Томов
Пряко по БНТ Свят, БНТ HD


5.1.jpg
ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК БАЛКАН
1.Дий Браун (185 см, 84 кг)
1.Педжа Стаменкович (190 см, 85 кг)
2.Тери Смит (187 см, 85 кг) 2.Иван Лилов (196 см, 89 кг)
3.Христо Захариев (199 см, 90 кг) 3.Павел Маринов (199 см, 92 кг)
4.Никола Драгович (206 см, 105 кг) 4.Вукота Павич (204 см, 100 кг)
5.Тенчо Банев (207 см, 115 кг) 5.Николай Върбанов (209 см, 112 кг)
Резерви:  Александър Груев, Бруно Шундов, Крис Минков, Веселин Веселинов, Димитър Димитров, Самуел Франсис, Николай Грозев Резерви:  Цветослав Острев, Николай Маринов, Мартин Маринов, Радослав Кочев, Денис Петков, Димитър Маринчешки, Милан Милованович
Треньор: Тони Дечев Треньор: Владимир Вукойчич