Баскетболната Шампионска лига официално бе представена в Париж. Както е известно, няколко години между ФИБА Европа и Евролигата има проблем и разногласия, които доведоха до основаването на нов силен турнир от ФИБА Европа. В Шампионската лига ще участват 32 отбора, разделени в четири групи от по осем. 24 отбора ще получат директно място в групите, а останалите 8 ще минат през квалификации, за да стигнат до същинската фаза.

В групите отборите ще играят по два пъти на разменено гостуване. Четирите най-добри от всяка група - общо 16, продължават на 1/8-финалите. Петият и шестият в групите ще продължат участието си на елиминациите на турнира Купа на ФИБА Европа. След осминафиналите следват четвъртфинали и накрая финална четворка.

Следните държави ще имат директно място в редовния сезон - Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Латвия, Литва, Полша, Испания и Турция. Скоро ще стане ясна и бройката на отборите от всяка една.

В дебютния си сезон Шампионската лига е осигурила награден фонд от общо 4,5 милиона евро. Крайният победител ще вземе 500 000 евро от тази сума.

Часове след представяне на Шампионската лига вече назряха няколко скандала. Един от тях е свързан с нежеланието на част от водещите отбори да играят в новия турнир, а да продължат участието си в Евролигата./БЛИЦ СПОРТ

Парите за участниците:

Редовeн сезон – по 100 000 евро на отбор

Първи етап, плейофи – по 20 000 евро на отбор

Втори етап, плейофи – по 40 000 евро на отбор

За завършилия на четвърто място в края на сезона – 60 000 евро

За бронзовия медалист – 80 000 евро

За сребърния медалист – 100 000 евро

За победителя – 340 000 евро