Баскетболистите на Балкан със сигурност ще играят в плейофите на ФИБА Къп, след като няколко тима от Шампионската лига са отказали да участват в Топ 16 на втория по сила европейски клубен турнир.

Плейофите трябваше да бъдат с осем отпадащи от Шампионската лига и осем класирани от ФИБА Къп тимове. Заради отказа на няколко от напускащите Шампионската лига отбори не само първите два в групите от ФИБА Къп, но и най-добрите няколко трети също ще продължат.

Група J е най-силна, а Балкан, Алба Фехервар и Ирони Нес Циона с баланс 3-2 вече са сигурни за Топ 16, потвърждават от ФИБА. По този начин последните срещи от тази група ще са само за престиж и на Балкан няма да му е нужна задължителна победа над Левски Лукойл.

Има вариант дори отбори, класирани на четвърта позиция в групите да попаднат в Топ 16 като „щастливи губещи“. Това дава теоретичен шанс на Левски Лукойл също да продължи в следващата фаза, ако победи Балкан. Българският шампион има до момента една победа и четири поражения, както и всички четвърти тимове в останалите групи.