Управителният съвет на федерацията по баскетбол отмени важно решение, което бе взето в миналото. Мачове за Купата на България вече ще могат да се играят в зали с капацитет по-малък от 1000 места. До момента това не беше възможно. Решението на днешното заседание бе взето с 6 гласа "ЗА" и 3 "ПРОТИВ". Предложението за отмяната на правилото бе внесено писмено от спортния директор на Лукойл Академик Тодор Стойков.

БЛИЦ по-рано през деня коментира какво ще се случи на заседанието и евентуалните следващи действия на клуба от Правец. А те са искане на домакинство на турнира при положение, че правилото за минимум капацитет вече не важи. За искането на Лукойл да приеме надпреварата каза самият Тодор Стойков в сряда. Заявки за домакини се подават до 17:30 часа на 20 януари.

"При оферти с еднакви или подобни условия определящ е критерият финансова полза за БФ Баскетбол, а като следващ критерии - кога е организиран турнир в същото населено място, като предимство има офертата на клуб от град, който най-отдавна или никога не е домакинствал такъв турнир", решиха още от УС.

До този момент Академик (Пловдив) изрази готовност да организира турнира с новата зала в града. Ако и Правец представи кандидатура, ще се избира между двете. Ще се вземе под внимание условието на всеки от кандидат-домакините. Ще спечели този клуб, който поеме разноските на останалите участници... 

Ако за плейофите на първенството има логика отборите да играят дори и в по-малки зали, тъй като няма други възможности, остава въпросът защо бе направен компромис за Купата?! Пък може и Академик (Пловдив) да спечели домакинството...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ