Президентът на баскетболния Балкан (Ботевград) Иван Гавалюгов призна, че от обещани 100 хиляди лева, община Ботевград до момента е превела на клуба едва 34 хиляди.

“Преведоха ни тази сума през месец септември. До края на годината чакаме още 16 хиляди лева, а останалите 50 до края на състезателния сезон”, каза Гавалюгов, който даде пресконференция заедно с треньора Петър Клечков и играчите – Йордан Бозов, Атанас Радев и Иван Лилов.

Бюджетът на клуба е между 300 000 и 350 000 лева за година. На въпроса дали се притеснява за финансирането през 2010 година, Гавалюгов изрази надежда, че фирмите от Общината обичат баскетбола и поне няма да намалят средствата, отпускани досега.

“Миналата година по различни причини се състезавахме във втория ешелон. Сега се представяме добре и никак не изненадващо. Третото място е цел, която трябва да запазим и изпълним и в края на първенството. Казахме си с момчетата, че до края на шампионата ще успеем да победим Левски и Лукойл. Не знам на кой етап, но няма да има отбор в първенството, който да не е победен от Балкан”, допълни Гавалюгов, който е бивш играч на “зелените”.

“Политиката на клуба е да изграждаме наши състезатели, а не да взимаме сърби, македонци или американци. В момента разчитаме само на българи, имаме и един сърбин, но той за съжаление не е кой знае колко решаващ фактор в отбора. Доволни сме, че привлякохме Иван Лилов, след като вече разполагахме с Атанас Радев и Данчо Бозов. През зимата ще търсим нови играчи, почти сигурно от чужбина, тъй като трансферният прозорец тук се отваря чак през февруари”, допълни босът на Балкан.

“Със сигурност сме един от клубовете с най-малък бюджет в първенството, но сме и един от най-добре представящите се тимове. Взехме две победи като гост, а преди няколко дни можехме да победим Левски. Георги Младенов винаги е добре дошъл в Ботевград, но на този етап не виждам, а и няма защо да бъде сменяван сегашния ни треньор Петър Клечков. Резултатите са на лице, а върху играта – има още какво да се желае, тъй като съм максималист”, каза още Гавалюгов.

“В Ботевград винаги е имало, и ще има баскетбол. Нашият малък град винаги е свързван със спорта и най-вече с баскетбола. Знаете обаче какви са новите изисквания на ФИБА. Според тях нашата зала няма как да приеме мачове. Имаме готов проект за нова и модерна зала. След Нова година ще организираме пресконференция, на който ще го презентираме. Дано в следващите 3-4 години имаме чисто ново спортно съоръжение. Знам, че трябват пари, но в тази криза, общините и държавата трябва да се погрижи за спорта. Нуждаем се от залата, защото интересът към баскетбола в Ботевград го изисква. Хората идват и пълнят сегашната зала, която е стара – на 40-50 години”, завърши Гавалюгов.

“В отбора има колектив, това е най-важното. Знам, че винаги мога да разчитам на момчетата. Има още какво да се желае от играта. Рано или късно нашата добра работа, ще се види. Надявам се в края на първенството да сме в призовата тройка или най-много четворка. До момента не е имало официално запитване към нито един наш играч”, каза треньорът Петър Клечков.

Един от лидерите на тима Иван Лилов добави, че е доволен, че е подписал с Балкан, а не е предпочел офертата на Левски: “Всичко е перфектно, не съжалявам, че останах в Балкан. Щом не съм приел офертата, значи няма да я приема и сега.”
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ