Националният отбор на България за жени до 20-годишна възраст постигна първата си победа на Европейското първенство в Дивизия "Б", което се провежда в Крайова, Румъния.

Момичетата на Маргарита Маринкова надиграха Австрия с 59:54 (21:18, 16-14, 8-11, 14-11). Следващият мач на представителния ни тим е утре от 13:00 часа срещу Словакия - той е и последният в група "D", а и двата състава имат по 4 точки.

Първият период започна с равностойни минути. След това добри изяви на Ивана Бонева и поредица от тройки на Радина Илиева помогнаха на родните баскетболистки на дръпнат в резултата. Към края на първите 10 минути Австрия започна да изравнява и накрая се стигна до 21:18 в полза на българките.

Двата състава продължиха да се гонят и във втората част, като отново "трикольорите" държаха превеса до известна степен. Въпреки това Лилиан Шварценекер реализираше все повече и повече положения и се показа като лидер за своите. Все пак авансът на почивката бе в ръцете на нашите след 37:32.

По време на доста ниско резултатната трета четвърт най-важна за българския тим беше Илияна Георгиева, която държеше състава на България в ръцете си. От страна на Австрия обаче блеснаха Шварценекер и Франка Родхамер, съумявайки да спечелят полувремето, но резултатът накрая все пак бе с леко превъзходство за родните състезателки при 45:43.

Впоследствие възпитаничките на Алдин Сарачевич изравниха, но представителният ни тим бързо се върна в играта и задържа преднината си. Австрия обаче отново се показа като по-резултатният отбор. Равенството дълго време се запази при 54:54, но Радина Илиева вкара важна точка от наказателен удар, а след това и Бонева добави още две. Победата дойде след още два успешни наказателни удара на Раня Абурая и един на Виктория Иванова за крайното 59:54.

Илияна Георгиева отново бе на върха за нашите, като този път отбеляза дабъл-дабъл от 14 точки и 10 борби. Радина Илиева и Гергана Маданкова се разписаха с по още 10, а Ивана Бонева и Деана Стояновска вкараха по 8.

Най-резултатна в мача стана австрийката Лилиан Шварценекер, която записа 17 точки.