Ръководството на ФИБА (Световната баскетболна федерация) вдигна забраната върху Русия, позволявайки на националния отбор на страната да участва на предстоящото през септември европейско първенство и други международни турнири.
 
„Днес на своето заседание в Токио ФИБА взе решение да позволи на руския национален отбор да участва в международни надпревари. Това означава, че Русия ще играе на европейското първенство“, обяви официалният сайт на Руската баскетболна федерация (РБФ).
 
ФИБА извади РБФ на 29 юли и забрани на националния отбор да участва на европейското първенство, което се явява и квалификация за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.
 
„Руският национален отбор ще участва в турнирите под егидата на ФИБА, но санкциите и забраните остават в сила срещу останалите членове на Руската баскетболна федерация“, обясни зам.-министъра на спорта Павел Колобков.
 
ФИБА наложи наказанието на руската централа заради намеса на правителството в работата на федерацията. Юлия Аникеева беше избрана за президент на РБФ през лятото на 2013 г., но резултатите от вота бяха оспорени в съда, който се произнесе за провеждане на нови избори. Те ще се състоят на 25 август, а бившата звезда от НБА Андрей Кириленко ще бъде един от кандидатите.