С пет сигурни нови попълнения представителният тим на “Левски” по баскетбол за жени стартира новия сезон.

Съставът е почти изцяло променен в сравнения с миналата година с привличането на Даниела Петева, Нели Пашева, Александра Кънчева, Ралица Василева и Емилия Янчева.

Освен тях, с отбора на "сините" тренират Сара Маринова и Мария Рангелова, с които също по всяка вероятност ще бъдат подписани договори.

От миналогодишния състав остават Виктория Стойчева, Христина Иванова, Тонка Тенчева, Мария Светославова и Ивана Петрова. Старши треньор ще продължи да бъде Стефан Михайлов с помощник Маргарита Папазова.

Даниела Петева изигра последните два сезона в Испания и е смятана за една от най-талантливите български състезателки в момента. Родената през 1989 година баскетболистка идва от Арксил Понтеведра, където в миналогодишния шампионат постигна по 19.5 точки, 4.3 борби, 1.3 асистенции и 1.5 отнети топки за 26 изиграни срещи.

Нели Пашева е на 31 години и има сериозен опит в българския шампионат. Тя е играла за Лукойл Нефтохимик, Берое 07 и Славия, а междувременно изкара една година и в полския Лодз. Последният сезон беше доста успешен за нея, след като завърши в челната петица на реализаторите в шампионата с 18.8 точки на мач.

Освен това тя бе и четвърта по асистенции със средно по 4.6 завършващи подавания. Игралата в Рилски спортист и Миньор (Перник) Ралица Василева засилва подкошието.

Родената през 1985 година баскетболистка също игра в чужбина за последно, но избра "синия" клуб за този сезон. След като приключи образованието си в САЩ, Емилия Янчева придава дълбочина в състава на отбора.

Талантливата баскетболистка е родена през 1989 година в семейството на баскетболните родители Албена и Янко Янчеви. Привличането й в клуба може да се смята и за завръщане в него, тъй като тя е била част от "Левски" преди няколко години.

В отбора през новия сезон ще бъде и Александра Кънчева, която носи екипа на Дунав Русе и има заслуга за успехите на тима в последните две години.

През миналия сезон Кънчева игра 34 мача за русенки и в тях вкара по 6 точки и по 2.9 борби средно на среща.

Жените ще изиграят три контроли през тази седмица, които ще бъдат основна репетиция на отбора преди началото на шампионата на 13 октомври, когато "Левски" посреща новака в групата Хасково 2012.

Преди това в сряда от 16.00 часа в Самоков “Левски” ще гостува на Рилски спортист, на следващия ден - четвъртък от 17:30 часа в зала "Универсиада" отборът посреща Монтана 2003, а в събота отново от 17:30 се връща визитата на последния тим в едноименния северозападен град.