НБА разследва расистки скандал, след като американски сайт за новини, свързани с хайлайфа, публикува 10-минутен запис на разговор между собственика на Лос Анджелис Клипърс Доналд Стърлинг и неговата тъмнокожа приятелка – моделът Ви Стивиано.
 
В аудиото се чува как Стърлинг й нарежда да не води афроамериканци на мачовете на тима и да не публикува стимки на тъмнокожи на профила си в „Инстаграм“, дори и да става дума за баскетболна легенда като Меджик Джонсън. Отношение по скандала взе дори и Барак Обама – първият тъмнокож президент на САЩ.
 
„Когато прости хора искат да покажат неграмотността си, не можеш да направиш нещо друго, а да ги оставиш да говорят. НБА е първенство, което има фенове в цялата страна. Има много афроамерикански баскетболисти, които са повлияли на културата на афроамериканците“, заяви Обама по време на пресконференция с малайзийския премиер Наджиб Разак в Куала Лумпур.
 
Американският президент призова комисаря на НБА Адам Силвър да разследва проблема и да вземе адекватни мерки. „Записът наистина е обиден и тревожен. Ще опитаме да разнищим всичко до дъното по най-бързия начин“, обеща Силвър.
 
Думите на Доналд Стърлинг от записа станаха обект на критика от редица лидери на движения за защита на гражданските права, феновете и играчите от НБА. За момента няма яснота кога е направен записът, пуснат от сайта TMZ.
 
„Не знаем дали записът е истински или е бил манипулиран. Няма доказателства, че другият глас е на Ви Стивиано. Мисля, че въпросният сайт скоро ще бъде потърсен от адвокат на семейство Стърлинг“, заяви президентът на Лос Анджелис Клипърс Анди Рьосер.