Реал (Мадрид) победи драматично Барселона с 86:83 (19:19, 15:26, 26:11, 26:27) в "Ел Класико" и стана вторият финалист в тазгодишното издание на баскетболната Евролига. „Кралете" ще срещнат на финала турския Анадолу Ефес в "Щарк Арена" в сръбската столица Белград тази събота, когато ще преследват 11-и европейски триумф и първи такъв от 2018 година. Каталунците ще се борят за бронзовите медали срещу Олимпиакос с българина Александър Везенков.

Испанските грандове изиграха равностойни първа и последна четвърт. Във втората част Барселона доминираше, но в третата авансът от 11 точки бе заличен и двата отбора влязоха в последната част при разлика от 4 точки в полза на "белия балет".

Реал направи серия от 12-0 и си повярва в заключителния период, в който почти през цялото време водеше. С под 3 минути до сирената, Миротич изравни за 75:75, но Фабиен Козьо собственоръчно върна 5 точки за Реал, а гонитбата продължи. Люл и Абринес размениха кошове, а разликата остана една точка при оставащи 16.2 секунди. Това накара Барса да прави нарушения до края, но Реал издържа за 86:83.

Страхотен мач за победителите изигра Гершон Ябуселе, който вкара 18 точки, а още толкова добави Фабиен Косюр, докато Серхио Люл реализира 15. За Барселона Никола Миротич вкара 26 точки и овладя 12 борби, но те не бяха достатъчни за каталунците, които няма да имат шанс да се борят за първото място в Евролигата.