Управителният съвет на българската федерация по баскетбол взе революционно решение на заседанието си в столичната зала "Универсиада". Идеята от следващия сезон младежки национален тим от наборите 1993 и 1994 да вземе участие в НБЛ като десети отбор беше прието.

Това потвърди и президентът на БФБ Георги Глушков. След като решението е взето обаче предстои още работа за осъществяването на идеята.

Тепърва ще се водят разговори със спонсори и клубове и до седмица ще стане ясно дали такъв отбор ще съществува. Също така трябва да се предложи кои състезатели ще попаднат в него.

Идеята е участващите в отбора момчета да имат право да играят само за този тим. Те ще бъдат ядрото на националния отбор до 20 години, който на Европейското първенство догодина ще участва в дивизия А. Ако отборът влезе в НБЛ, негов треньор ще бъде Любомир Минчев, който води националния тим до 20 години, а домакинските мачове ще се играят в зала „Универсиада”.

Жребият за НБЛ в четвъртък ще се тегли за 10 отбора, а ако стане така, че младежкият не участва, съперникът му ще почива в съответния кръг.