Баскетболистите на Рилски спортист сразиха Лукойл Академик с 90:80 във финала на турнира за Купата на България, провел се в „Арена Ботевград”. Това е исторически първи трофей за тима от Самоков на домашна сцена, след като през 2009 година триумфира в Балканската лига. Лукойл пък губи финала в турнира за трета поредна година (предишните два случая бяха поражения от Левски и Черно море).

Лукойл започна по-добре и поведе със 7:2 точки, а в началото на втората част авансът му достигна 10 точки. Лека полека отборът от Самоков съкрати разликата само точка, но в края на втората част изоставаше с 33:40.

Рилски спортист изигра много по-силно второ полувреме, в което показа повече желание за успех и напълно логично направи пълен обрат благодарение на добра защита и самоотвержена игра. Самоковци поведоха за първи път при 48:47 и до края на срещата не допуснаха повече да изостават в резултата. В края на третата част те водеха с 61:52, а в четвъртата част задържаха аванса си, който на моменти бе стопяван до 4 точки.

Последните две минути се превърнаха в игра на нерви и безкрайна поредица от наказателни удари, но въпреки всичко Рилски спортист спечели с 90:80 и триумфира с трофея.

Франк Търнър завърши с 21 точки, 9 борби, 8 асистенции и 2 отнети топки, а Тони Гуджино реализира 20 точки, овладя 5 борби и пресече 2 паса за успеха на Рилски спортист. Тристан Кери също изигра силен мач - 16 точки, 8 борби и 1 отнета топка.

За “студентите” Павлин Иванов и Донел Тейлър реализираха по 15 точки, Желко Шакич постигна “дабъл-дабъл” - 14 точки и 12 борби, а Филип Виденов се отчете с 12 точки за 18 минути игра.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ