Легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев ще бъде приет в Залата на славата на ФИБА. Бившият национал е член на клас 2019 и ще бъде част от церемонията, организирана от световната централа на 30 август в хотел „Шератон“ в Пекин. Избирането му съвпада и със 100 годишнината на организирания баскетбол у нас, която през 2019 г.

В Залата на славата на ФИБА има още три български имена. Единственият играч досега бе легендарната Ваня Войнова, която бе приета за член посмъртно през 2007 г. Двама родни съдии също са включени в Залата – Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Заедно с Голомеев, в клас 2019 са и Джанет Арсен, Марго Дудек, Алонзо Морнинг, Фабрисио Оберто, Хосе Пикулин Ортиз, Мосен Меат Варда и Иржи Дудек. Сред треньорите са почетени Наталия Хейкова, Богдан Танйевич и Му Зуюн.

Специалната покана за церемонията на новия генерален секретар на ФИБА Андреас Заклис до българската легенда:

„Уважаеми г-н Голомеев,

За нас е огромна чест да Ви информираме, че сте избран за член на клас 2019 за ФИБА залата на славата като играч.

Залата на славата на ФИБА е олтар, посветен на удивителните хора, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Вашите изключителни постижения като национален състезател на България, с две титли на най-добър реализатор за 5-те участия на Евробаскет, а също и безбройните Ви постижения в професионалния баскетбол допринесоха много за израстването на играта във Вашата страна и по света.

Много сме щастливи да Ви информираме, че името Ви е включено сред тези на най-почетните и заслужили играчи и искаме да Ви поканим на Специалната церемония по приема на 30 август, 2019 г. в хотел „Шератон Гранд“ в Пекин, където заедно да отбележим приноса Ви за баскетболната игра.

От цялото си сърце Ви поздравявам за номинацията Ви за прием в Залата на славата на ФИБА и се надявам скоро да се срещнем лично в Китай“.