Националният отбор на България по баскетбол излиза в първа европейска квалификация срещу Швеция на 15 август от 18:00 часа в зала “Универсиада”. В групата са още фаворитът Германия, Азербайджан и Люксембург. На 18 август гостуваме на Азербайджан, а на 21-и приемаме Германия.

Селекционерът Росен Барчовски ще разчита на почти нов състав, голяма част от опитните състезатели липсват. В момента в националния отбор не са братята Калоян и Деян Иванови, Стефан Георгиев, Тенчо Банев, от опитните остана единствено Филип Виденов.

“Първите ни два мача, даже и третият с Германия, са най-важните в групата. За мен не беше най-добрата програма, тъй като трябва да влезем с летящ старт, за да имаме шансове за класиране на Европейското. Програмата минимум е от тези три мача, да спечелим поне два. Квалификациите са съвсем различно нещо от контролите.

Отборът е съставен от млади състезатели, част от които за първи път в националния отбор. Те се трудиха здраво, имат нужда от подкрепата на феновете. Знам, че е август, знам, че е лято, имаше Олимпиада и хората са пренаситиха. Надявам се обаче хората да дойдат и ни подкрепят. Иска ми се атмосферата да е като на мача с Полша. Трябва да победим задължително Швеция, а след това и Азербайджан, за да може да посрещнем спокойно Германия”, заяви Барчовски.

“Имахме проблем с високите играчи, затова повиках център. При липсата на Седрик Симънс щяхме да сме само с Николай Върбанов, от когото съм много доволен, но не може сам да изкара. Искам да дам пример с волейбола – липсата на звезди се компенсира с желание и колектив. Не ми изглеждат унили момчетата. Радва ме, че вярват в успеха. Вярата е част от успеха. Не се съмнявайте какви цели сме си поставили и аз какви цели имам. Аз не се съмнявам в желанието, въпросът е в напрежението. Понякога отвън се казва, че играят без желание, а отвътре не е така. Едно такова нещо се решава с добра атмосфера. Ако има добра атмосфера, хората политат“, завърши наставникът./БЛИЦ