Aмериканците с български паспорти Ърл Роуланд и Ибрахим Джабер подписаха официално 6-годишни договори федерацията по баскетбол. Споразуменията са за участие на двамата при покана от селекционера на националния отбор в представителния тим на страната ни. Срокът на контрактите е до края на 2016 година и важи за всички мероприятия на ФИБА. При неизпълнение на договора от страна на играчите и тяхно неявяване в националния отбор е предвидена глоба.
 
Роуланд и Джабер бяха основна част от националния ни отбор съответно през 2009 година и 2008. Джабер бе в основата на класирането на тима ни на европейските финали в Полша през 2008 г. Следващата година, на шампионата в Полша неговото място като плеймейкър в тима на Пини Гершон зае Роуланд.
 
Двамата отказаха поканата на селекционера Росен Барчовски и не се явиха в националния отбор това лято за квалификациите за Евробаскет 2011. Последва реакция от федерацията и баскетболистите бяха наказани от ФИБА Европа със спиране на състезателните им права.
 
От федерацията изпратиха до офиса на европейската централа специално писмо за отменяне на наказанията на Джабер и Роуланд./БЛИЦ