Русия остана единственият непобеден отбор на Евробаскет 2011 след втората фаза на шампионата. "Сборная" победи Македония с 63:61 в изключително драматичен последен мач от Група "F", който бе и директен сблъсък за първото място. Въпреки загубата обаче македонците показаха, че са един от най-силните отбори на първенството и секунди ги деляха от това да повалят поредния баскетболен титан.

С победата руснаците си осигуриха първото място в групата и ще срещнат четвъртия в Група "Е" – Сърбия. Македония пък ще има трудната задача да се изправи срещу домакина Литва, но тимът вече показа, че на това първенство нищо не е невъзможно.

Още от началото на срещата отборите се „захапаха” и никой от тях не можеше да се откъсне дори малко напред. Македония поведе с точка след първата четвърт, но през втората Русия обърна резултата и имаше аванс от 3 точки на почивката, пише bgbasket. През третата част македонците намалиха разликата с точка, а минутите до края бяха изключително оспорвани, за да се стигне до 60-60 точно 41 секунди преди сирената. С успешен наказателен удар Бо МамМейлъб изведе тима си напред за 61-60 и този резултат се запази до 2 секунди преди края. Тогава Гьорги Чековски фаулира Алексей Швед, а Русия трябваше да изнесе топката. В този момент Сергей Моня я получи и наниза тройка със сирената, за да даде победата за тима си.

Русия спечели борбата под коша категорично с цели 17 овладени топки повече от съперника. Македония обаче бе равностойна на съперника си, благодарение на страхотния процент от тройката – 9/21 (43%). Македонците отново играха много стабилно е защита, като предизвикаха цели 16 грешки на съперника си и откраднаха топката 9 пъти срещу 3 за Русия.

Алексей Швед бе най-резултатният баскетболист за Русия с 14 точки. С 11 пък е включи Виталий Фридзон.

За Македония Бо МакКейлъб отново бе да обичайното си високо ниво с 16 точки. Перо Антич също бе много стабилен с дабъл дабъл от 15 точки и 10 борби, а също добави и 5 асистенции.