САЩ и Австралия се класираха за финал на Световното първенство за юноши до 17 години оп баскетбол. Това е повторение на финалния двубой и отпреди две години за тази възраст, когато американците спечелиха с 95-62.

САЩ победи Сърбия с 89-68 и така стигна до мача за титлата. Разликата обаче не говори достатъчно за това колко трудно бе на американците. През втората част сърбите дори водеха в резултата, а след 30 минути САЩ дръпна с 11 точки. Малик Нюман завърши с 15 точки за победителите, а Хари Гайлс се отчете с 10 и 12 борби. За сърбите Никола Ракичевич вкара 19 точки.

В другия полуфинал Австралия надигра Испания с 80-74 след продължение. Победителите се спасиха в последните 35 секунди на редовното време, в които Том Уилсън открадна на два пъти топката и вкарваше след това. Тимът направи серия от 8-0 в последните две минути и така изравни. В допълнителните пет минути испанците направиха цели четири грешки и така дадоха победата на австралийците. Айзък Хъмфрис завърши с 22 точки, 8 борби, 5 чадъра и 2 асистенции за успеха, а Том Уилсън добави 13 точки и 11 борби. За испанците Хауме Сороя отбеляза 15 точки.