САЩ и Чехия ще спорят за световната титла по баскетбол за жени. На полуфиналите американките разгромиха Испания със 106:70 точки, а домакините от Чехия надделяха над Беларус с 81:77 точки след продължение.

Американките бяха безапелационни и не оставиха никакви съмнения в превъзходството си. Те спечелиха и четирите части, като още на почивката водеха с 24 точки разлика - 58:34. Накрая тя стигна 36 точки при 106:70.

Тамика Качингс се отличи с 14 точки, а Даяна Тораси и Силвия Фаулс реализираха по 13 точки и хванаха по 6 борби. За испанките най-резултатна бе Фернандес с 16 точки.

Далеч по-оспорван бе другият полуфинал. Макар и след продължение чехкините успяха да се наложат над приятната изненада Беларус с 81:77 точки. След няколко равенства 13 секунди преди края Ева Витечкова реализира два наказателни удара и даде преднина от 3 точки на Чехия - 68:65. Чехкините извършиха нарушение, за да не позволят на Беларус да опита изстрел за тройка. Наталия Марчанка вкара първото от двете наказателни хвърляния и пропусна второто. Състезателките от Беларус обаче спечелиха борбата под коша и капитанката Наталия Евтимова вкара и изравни четири секунди преди сирената.

В последвалото продължение с кош на Татяна Тройна Беларус дори поведе със 73:72 точки. Последваха обаче пет точки на Витечкова - два наказателни удара и тройка и мачът бе решен в полза на Чехия. С най-голям принос за успеха на домакините бе Ева Витечкова с 21 точки, а Яна Весела добави 15 точки. Елена Левчанка бе водещата фигура за Беларус със 17 точки и 7 борби.

Така за световната титла тази вечер от 21.00 часа българско време ще се срещнат САЩ и Чехия, а за бронза от 18.30 часа ще играят Испания и Беларус./БЛИЦ