Баскетболистите на САЩ и тези на Франция и Австралия се класираха за четвъртфиналите на световното първенство в Китай.

Американците записаха 23-а поредна победа в шампионати на планетата, след като сразиха Гърция с 69:53. Любопитното е, че последната им загуба бе именно срещу този съперник на полуфиналите през 2006 година.

Кемба Уокър бе най-резултатен за победителите с 15 точки, а 10 отбеляза Донован Мичъл. За елините над всички бе Янис Андетокумбо с 15 точки и 13 борби. Костас Слукас добави 13 точки.

Гърците също все още имат шансове да продължат във фазата на директните елиминации, но трябва да победят Чехия с голяма разлика и да се надяват на загуба за Бразилия от САЩ в следващите срещи.

Франция се класира за четвъртфиналите, след като записа четвърти пореден успех на шампионата. В днешния си мач „петлите“ надвиха Литва със 78:75. Еван Фурние бе най-резултатен за победителите с 24 точки, 21 добави Нандо дьо Коло, а с 12 е Никола Батум. За Литва Йонас Валанчунас наниза 18 точки, Мантас Калниетис вкара 12, с по 10 са Лукас Лекавичус и Мариус Григонис.

Победата на французите класира и Австралия в Топ 8. „Кегурата“ се наложиха с 82:76 (24:19, 16:19, 17:14, 25:24) срещу Доминиканската република. Патрик Милс отбеляза 19 точки за победителите, а Крис Голдинг добави други 15.

Така Франция и Австралия са без поражение до момента, а в понеделник ще определят кой ще спечели групата им. В последния си мач Литва ще играе с Доминиканска република, като и двата тима вече нямат шанс за продължаване напред.